Nici magnații nu mai dau cu banii în stânga și-n dreapta: cine ține cu dinții de portofel și ce moment așteaptă
Contextul economic intern și internațional este unul cât se poate de nefavorabil în acest moment, iar presiuni financiare apasă nu doar pe umerii oamenilor de rând, ci și pe cei ai investitorilor, ai oamenilor cu bani și posibilități economice mult mai mari.
Scumpirile din ultima perioadă, instabilitatea de pe piețe, perspectivele unei crize energetice profunde în sezonul rece și posibilitatea intrării în recesiune în zona euro și nu numai a generat multă reținere și multă prudență pe piețele financiare.
Chiar și oamenii cu bani, obișnuiți cu sumele mari, cu riscurile și deciziile dificile sunt într-un oarecare impas în acest moment. Și-au diminuat mult riscurile, preferă să-și calculeze fiecare decizie, să-și analizeze foarte atent fiecare pas pe care-l fac cu banii lor, pentru a nu-i pierde.
Așa se face că pe piețele financiare avem parte de liniște, investitorii sunt deosebit de calculați, mai ales că se așteaptă ca economia mondială să nu înregistreze cifre prea îmbucurătoare în următoarea perioadă.
„Majoritatea investitorilor se așteaptă la o slăbire a economiei mondiale în următoarele 12 luni, dar cu o inflație mai lentă, potrivit celui mai recent sondaj BofA Fund Managers, realizat în rândul a 212 traderi având 616 miliarde de dolari în administrare.
Aproape 70% dintre managerii de fonduri chestionați văd actuala criză energetică majoră din Europa ca ducând cel mai probabil la o recesiune”, conform analistului eToro Bogdan Maioreanu.
Investitorii țin cu dinții de lichidități
În acest moment, cine are lichidități nu e dispus să renunțe prea ușor la ele. Banii sunt păstrați pentru când va apărea momentul oportun pe piață – aceasta este strategia de acum a investitorilor.
„Pe măsură ce îngrijorările legate de recesiune se consolidează, un număr mai mare de investitori și-au majorat soldurile de numerar până la 6,1%, cel mai mare număr din octombrie 2002 și mult peste media pe termen lung de 4,8%.
Un procentaj record de administratori de fonduri (60%) declară că în prezent își asumă riscuri mai mici decât în mod normal. Potrivit sondajului, 52% dintre respondenți – istoric, un nivel foarte ridicat – au declarat că au o pondere scăzută a acțiunilor, în timp ce 62% au o pondere ridicată a lichidităților.
Comparativ cu poziționarea medie din ultimii 10 ani, în prezent, managerii de fonduri sunt mai favorabili deținerilor de numerar, bunuri de consum de bază, sănătate, mărfuri, energie, bănci și obligațiuni. Ei au acum mai puține investiții în acțiuni, zona euro, tehnologie, piețe emergente, piețe emergente, discreționare, Marea Britanie, Japonia și telecomunicații.
Cele mai aglomerate tranzacții sunt cele de cumpărare a dolarului american, petrol și mărfuri, active ESG (Environmental, Social and Governance), acțiuni de creștere și numerar dar și vânzarea de titluri ale trezorerie americane”, mai explică specialistul.